Zeetong meunière


Type I Hoofdgerecht
Duur I 20-30 min
Vissoort I Tong - Noordzeetong
Ingrediënten voor 4 personen
Bestel bij STELOY
I
Zeetong 350/400 gram Noordzee - 4 stuks panklaar
I
Boter -
I
Bloem -
I
Peper & zout - naar smaak
Bestel bij STELOY
I
Gesnipperde peterselie - naar smaak
Bestel bij STELOY
I
Aardappelen - 8 tonnetjes
Bestel bij STELOY
I
Citroen - 1 st
Bereiding
Snij de aardappelen in 'tonnetje' (zie foto) en kook deze gaar in licht gezouten water.

Kruid ondertussen de tongen met peper en zout. Draai ze in de bloem en tik er de overtollige bloem af.
Waarom bloem? Dit is niet noodzakelijk, maar hoort echter wel bij de klassieke bereiding van Sole Menuière: vroeger had men namelijk geen anti-kleefpannen, en beschermde de bloem te vis tegen verbrokkelen. Wens je dus liever geen bloem te gebruiken, laat dit dan gerust achterwege!

Laat een pan met anti-kleeflaag goed warm worden op het vuur. Smelt de bakboter tot hij bruist.
Leg de tongen naast elkaar in de pan en bak gedurende ongeveer 3-4 minuten aan elke kant.
Als het vlees op de middenlijn zacht begint te barsten, is de tong gaar.

Schep de tongen uit de pan en giet het braadvet weg.
Laat een nieuwe klont boter smelten in de pan tot deze bruist en licht bruint.

Pers de citroen uit in de boter, roer even en giet het mengsel over de vis.
Doe de aardappeltjes mee op het bord en werkt af met gesnipperde peterselie.
Ook lekker
I Tzar Caviar met gerookte zalm
Schik het zalmhaasje op een bord, met hierop een wolkje opgeklopte verse room, een lepeltje Tzar Caviar en werk af met bieslook of peterselie. ...
I Tajine met steenbolk en quinoa
Verwarm de oven voor op 180°. Snij alle groenten in groffe stukken. Kook de wortelen kort (zo'n 5 min) zodat ze al een beetje voorgegaard zijn. ...
I Zachtgegaarde schelvis met korstje van amandelen
Maak het witloof schoon en snijd elke stronk in de lengte in 4. Leg het witloof in een pan met goed wat boter. ...
I Vistajine met safraan en gember
Olijfolie in de tajine verhitten en daarin de ajuin en de wortelen aanstoven. ...