Zeetong meunière


Type I Hoofdgerecht
Duur I 20-30 min
Vissoort I Tong - Noordzeetong
Ingrediënten voor 4 personen
Bestel bij STELOY
I
Zeetong 350/400 gram Noordzee - 4 stuks panklaar
I
Boter -
I
Bloem -
I
Peper & zout - naar smaak
Bestel bij STELOY
I
Gesnipperde peterselie - naar smaak
Bestel bij STELOY
I
Aardappelen - 8 tonnetjes
Bestel bij STELOY
I
Citroen - 1 st
Bereiding
Snij de aardappelen in 'tonnetje' (zie foto) en kook deze gaar in licht gezouten water.

Kruid ondertussen de tongen met peper en zout. Draai ze in de bloem en tik er de overtollige bloem af.
Waarom bloem? Dit is niet noodzakelijk, maar hoort echter wel bij de klassieke bereiding van Sole Menuière: vroeger had men namelijk geen anti-kleefpannen, en beschermde de bloem te vis tegen verbrokkelen. Wens je dus liever geen bloem te gebruiken, laat dit dan gerust achterwege!

Laat een pan met anti-kleeflaag goed warm worden op het vuur. Smelt de bakboter tot hij bruist.
Leg de tongen naast elkaar in de pan en bak gedurende ongeveer 3-4 minuten aan elke kant.
Als het vlees op de middenlijn zacht begint te barsten, is de tong gaar.

Schep de tongen uit de pan en giet het braadvet weg.
Laat een nieuwe klont boter smelten in de pan tot deze bruist en licht bruint.

Pers de citroen uit in de boter, roer even en giet het mengsel over de vis.
Doe de aardappeltjes mee op het bord en werkt af met gesnipperde peterselie.
Ook lekker
I Zachtgegaarde schelvis met korstje van amandelen
Maak het witloof schoon en snijd elke stronk in de lengte in 4. Leg het witloof in een pan met goed wat boter. ...
I Asperges met zalm en krieltjes
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil ...
I Kabeljauw met een mosterdkorstje
De oven voorverwarmen tot 180°C en een ovenschotel inboteren. ...
I Pasta Vongole
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook met een flinke snuif zout, om de pasta te koken. ...