Heilbot
Wetenschappelijk I Hippoglossus hippoglossus
Engels I Halibut
Frans I Fl├ętan
Duits I
Spaans I
Italiaans I
Uiterlijk

Het lichaam van de heilbot is afgeplat en gewapend met grote kaken, waarvan de achterste rand verder reikt dan het midden van het oog. De onderkaak steekt naar voren, zowel de boven - als de ondertanden zijn zeerkrachtig. De zijlijn vertoont boven de borstvin een welving.  Aan de oog zijde is de heilbot groenbruin, soms donkerbruin tot zwart, de blinde zijde is vuilwit. De heilbot groeit vrij snel, mannetjes van tien jaar zijn 1 meter lang en 16 kg zwaar, vrouwtjes van dezelfde leeftijd zijn 1,3 meter lang en 30 kg zwaar.

 

Lengte: 150 - 180 cm (mannetje), max. 470 cm: 200 - 230 cm (vrouwtje).
Gewicht: 15 - 20 kg, max. 350 kg.

 

Voorkomen

Tot hun tweede of vierde blijven de jonge vissen dichtbij de kust. Hoe groter ze worden, des te meer verwijderen ze zich van de kust en ten slotte installeren ze zich op grote diepte (100 - 1500 meter).
Na het paaien ondernemen de vissen een tocht naar het noorden, om voedsel te zoeken. Tegenwoordig worden de vrouwtjes max. 30 jaar oud. De jonge vissen eten grote schaaldieren (krab, garnalen) en vissen van meer dan 35 cm lengte eten uitsluitend vis. De heilbot leeft boven een zanderige of stenige bodem, maar is beslist niet aan de ondergrond 'gebonden': het is een actieve roofvis, die niet alleen de bodem, maar ook het water als zijn jachtterrein ziet. De heilbot is voor sommige landen van groot economisch belang.

Paaitijd

De heilbot paait aan het einde van de winter en in het begin van de lente, op 300 - 700 meterdiepte, in water van 5 - 7 º C. De eitjes zijn 3,5 - 4,5 mm in doorsnee. Mannetjes worden op hun 7e of 8e jaar geslachtsrijp, vrouwtjes op hun 10e of 11e jaar. De ontwikkeling van het embryo duurt 2 - 3 weken. De larven drijven in het water en gaan naar de bodem, wanneer ze circa 4 cm lang zijn. Daar voltrekt zich de metamorfose, in samenhang met de veranderde levenswijze. Bij de heilbot is de linkerzijde blind.

Meer info

Heilbot is een matig vette vis, wat betekent dat hij een hoeveelheid gezonde vetten bevat die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.