Nieuws
Blijf op de hoogte van evenementen en activiteiten
ROG - vis van het jaar 2021

VLAM koos dit jaar om de rog nog eens in de spotlight te zetten! Dit is een heerlijke, veelzijdige, maar vaak (vooral bij de jongere generaties) niet goed gekende vis. Hij is nochtans heel gemakkelijk klaar te maken!

 

Rog heeft geen echte graten. Hij leeft in de Atlantische kustgebieden van Europa en Afrika. Roggen eten voornamelijk schaal- en schelpdieren, en bodemvissen. Ze worden bijna steeds onmiddellijk schoongemaakt omdat alleen de ontvelde vleugels commercieel interessant zijn. Nochtans zijn ook de wangetjes en de levers eetbaar en gelden voor sommigen als een delicatesse. Rog moet absoluut vangvers zijn, hij krijgt anders heel snel een onaangename ammoniakgeur. Aan de kleur zie je dit ook: verse rauwe rog is nog rood-roze, zelfs bruinachtig. Hoe witter het vlees, hoe ouder!

 

Rog wordt het vaakst klassiek bereid: pocheren en afwerken met gesmolten hazelnootboter en kappertjes. Gewoon bakken in de pan, of een bereiding in de oven zijn anders ook echte aanraders!  


 

Bij STELOY kunt u kiezen tussen de grote vleugels of de iets goedkopere kleine "handjes", gevangen voor onze kust.

 

 

Als recept kiezen wij deze maand voor de rog met prei en kappertjes uit de oven.

 

Onze wijnsuggestie bij deze vis is de Métairie - Chardonnay. Door zijn frisse, evenwichtige smaak ook zeer lekker als aperitief.