Aspergeroomsoep


Type I Soepen
Duur I 30-40 min
Vissoort I Grijze Noordzeegarnaal
Ingrediënten voor 4 personen
Bestel bij STELOY
I
Asperges - 1 kilo
I
Kippen- of groentenbouillon - 1,5 liter
Bestel bij STELOY
I
Ajuin - 2 stuks
I
Aardappelen Bintje - 1 stuk
Bestel bij STELOY
I
Room - 200 - 250 ml
Bestel bij STELOY
I
Olijfolie - 4 el
Bestel bij STELOY
I
Peterselie - 12 takjes
I
Peper & zout - naar smaak
Bereiding
Breng in een grote pot ongeveer 3 liter bouillon aan de kook.

Snij de asperges in stukjes van ongeveer 2- 3 cm en houd de topjes apart.
Blancheer de aspergetoppen in het kokende water zo'n 2 - 3 minuten: ze moeten gaar maar toch nog knapperig zijn. Spoel af onder koud stromend water en zet apart.

Neem een middelgrote soeppot, zet op een middelhoog vuur en laat hierin de boter smelten.
Voeg de gesnipperde uien en in schijfjes gesneden aardappel toe en laat ongeveer 10 minuten stoven onder dikwijls roeren tot de ui doorschijnend wordt. Zorg ervoor dat de uien niet bruin kleuren: verlaag het vuur en zorg ervoor dat je bij de pot blijft om te roeren.
Voeg nu de aspergestengels, de bouillon en de peterselie toe, breng aan de kook en laat een 20-tal minuten koken op een middelhoog vuur.

Haal dan de peterselie uit de aspergesoep en pureer de soep met behulp van een roerzeef, passe-vite, keukenrobot, blender of staafmixer.
Hoe je de soep ook pureert: zeef ze door een vergiet.

Net voor het opdienen maak je de soep terug warm en roer je er de room onder.
Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Verdeel de aspergetoppen in kommetjes of borden en serveer hierover je aspergesoep, wat vers gemalen zwarte peper en verse peterselie.

Werk indien gewenst af met grijze garnalen of stukjes gerookte zalm en wat gesnipperde peterselie.

Ook kun je bij STELOY heerlijke huisbereide kant-en-klare aspergeroomsoep met zalm of met kreeft en garnaaltjes kopen.

Tip!: als je een ander gerecht met asperges hebt gemaakt, kun je de schillen en bodempjes perfect gebruiken in de basis van de aspergesoep! Vries de schillen van meerdere keren eventueel in, tot je voldoende hebt om soep mee te maken (gebruik dan bv. 500 gr schillen en 500 gr verse asperges). Handig is wel om deze ook in kleinere stukjes te knippen of snijden (ong. 2 - 3 cm), anders geeft dit problemen bij het pureren/mixen.
Ook lekker
I Gepaneerde geep met asperges
Gerecht voor 4 personen - gemakkelijk ...
I Pieterman met zuiderse puree
Bereid eerst de puree voor. Verwarm de torentjes in de microgolf zodat ze wat zachter worden. Natuurlijk kan je ook zelf eerst verse puree maken. ...
I Forel met Gandaham in papillot
Laat de forellen fileren zonder vel en neem voor elke vis (2 filets) een vel aluminiumfolie. ...
I Koud mosselhapje met vinaigrette
Maak een vinaigrette van alle ingrediënten, behalve de mosselen en de peterselie. ...