Langoustine
Wetenschappelijk I Nephops norvegicus
Engels I Norway lobster
Frans I Langoustine
Duits I Kaisergranat
Spaans I
Italiaans I Scampi
Uiterlijk

De langoustine is roze tot oranje van kleur, met donkere vlekken op de scharen en het lichaam. Da eitjes varieren van bleek- tot (bijna zwart) olijfgroen, en worden bij het koken oranje tot felrood. De langoustine heeft soms een viltig uiterlijk, maar zijn schaal is echter meestal glad en met enkele overlangse rijen fijne stekeltjes. Het rostrum is lang en scherp; aan beide kanten met 3 - 4 tanden; onderaan 1 of 2 tanden.
Grote niervormige (uitpuilende) ogen. Lange, slanke scharen, waarvan de geledingen in de lengte met rijen forse tanden bezet zijn. De scharen zijn links en rechts verschillend van bouw.

Voorkomen

Komt zeer verspreid voor: van IJsland en het noordwesten van Noorwegen (Lofoten), tot de Atlantische kust van Marokko; ook in het westelijk en centrale deel van de Middellandse Zee. Hij leeft op zuivere slibbodems, meestal op een diepte van 50 tot 800 meter, in een ondergronds gangensysteem. In de Noordzee is de langoustine vooral voor de Schotse kust te situeren.

Meer dan 65.000 ton wordt per jaar opgevist. De Schotten en de Ieren zijn de koplopers. De Belgische langoustinevisserij is goed voor 200 ton en de vangsten komen uitsluitend uit de Centrale Noordzee, de zgn.“Kreeftenput”. De grootste vangsten worden in de zomer geboekt.

Paaitijd

De vrouwtjes kunnen het hele jaar door eieren leggen, maar er zijn wel een paar piekperioden waarin er meer eieren worden gelegd. Het hangt van het gebied af in welke periode ze de meeste eieren leggen. In enkele bestanden leggen de vrouwtjes 1 keer per jaar eieren, terwijl in andere zoals de Noordelijke bestanden bij de Faroer eilanden en bij Ijsland de vrouwtjes meestal twee keer per jaar kuit schieten. In het geval van jaarlijks kuitschieten, leggen de vrouwtjes meestal in augustus en september 150-5000 eitjes; De hoeveelheid eieren hangt af van de grootte van het vrouwtje : hoe groter de lengte van de carapace, hoe meer eieren ze legt. Deze eitjes blijven nog lang aan de pleopoden (gereduceerde pootjes aan de staart van de langoustines) van het vrouwtje zitten.

Meer info

Vis en schaaldieren zijn erg gezond. Ze bevatten veel eiwitten en gezonde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Langoustines bevatten veel calcium, fosfor en ijzer.