Roodbaars
Wetenschappelijk I Beryx decadactylus
Engels I Red Bream
Frans I Beryx Sébaste
Duits I Rott- Kaiserbarsch
Spaans I Gallineta Nórdica
Italiaans I Berice rosso
Uiterlijk

De roodbaars groeit langzaam en kan wel dertig jaar oud worden, volgens sommige gegevens zelfs wel zestig. De vis is overwegend rood; aan de rugzijde is deze kleur het diepst. De roodbaars is van economisch belang, want hij smaakt voortreffelijk. Er wordt vooral met sleepnetten op de roodbaars gevist.

Voorkomen

De roodbaars is een van de vier soorten, die in de Atlantische Oceaan voorkomt. Hij vertoeft gewoonlijk op 100 - 600 meter diepte in water van 2 - 6 º C. en daalt ook wel eens af tot op 700 - 900 meter diepte. De jonge vissen geven de voorkeur aan minder diep water en oudere exemplaren zoeken grotere diepten op. 

Paaitijd

Roodbaarzen paaien in de buurt van de Lofoten, IJsland, voor de kust van Noord - Amerika en op een aantal andere plaatsen. Enige tijd na de paring brengt het wijfje een vrij groot aantal larven ter wereld, die er al precies zo uitzien als de volwassen vissen en hun dooierzak bijna verteerd hebben. Ze worden door de stromingen meegevoerd naar het noorden en blijven in de bovenste waterlagen, vrij ver van de kust.

Meer info