Paling - Rivierpaling
Wetenschappelijk I Conger conger
Engels I Conger
Frans I Congre
Duits I Meeraal
Spaans I C├┤ngrio
Italiaans I Crongo
Uiterlijk

Deze heeft een karakteristiek, langgerekt lijf, dat bedekt is met kleine, diep in het vel gedrukte schubben. Bij jonge paling (aal) is de rug donkerbruin en zijn de zijden en de buik geelachtig, met een gouden schittering soms. Later wordt de rug vrijwel zwart en de buik zilverachtig. Tot hij geslachtsrijp wordt, leeft de paling in de rivieren van Europa en Noord-Afrika. Als hij niet terug kan keren naar zee, groeit hij heel snel in het zoete water, op zijn tiende heeft hij dan een lengte van 70 - 90 cm bereikt. De wijfjes worden tussen hun 5e en 10e levensjaar geslachtsrijp; slagen ze erin de zee te bereiken, dan begeven ze zich, tegelijk met de mannetjes die in de riviermonden leven, naar de paaigronden, die waarschijnlijk in de Sargasso Zee liggen, tussen de Bermuda's en de Bahama's. Palingen voeden zich voornamelijk met vis. Ze zijn 's nachts actief en houden zich overdag schuil onder stenen of tussen wortels. Ze kunnen door de huid adem halen, wat het hun mogelijk maakt in de modder te overleven en door het natte gras van het ene water naar het andere te glijden.
Paling wordt hogelijk gewaardeerd om het vette, graatloze vlees, gerookte paling is een delicatesse. Aangezien de populaties teruglopen, wordt deze vis tegenwoordig uitgezet in zoet water en worden zij gekweekt in palingboerderijen.

 

Voorkomen

De paling is in Europa een zeer bedreigde diersoort. Sinds de jaren seventig zijn de aantallen afgenomen met wel meer dan 90%. Oorzaken hiervan zijn parasieten, overbevissing door de mens ondanks de strenge restricties, belemeringen in hun leefomgeving en natuurlijke veranderingen. Recent onderzoek toont aan dat pcb vervuiling een belangrijke factor is in het dalen van de populatie.

 

Paaitijd

De larven, Leptocephali genoemd, lijken in niets op de volwassen vissen. Ze doen er 3 jaar over om naar de kust van Europa te zwemmen. Op deze lange tocht maken ze een gedaanteverwisseling door en wanneer de glasaaltjes de rivieren opzwemmen, heeft hun lijf de langgerekte vorm aangenomen. Tot ze volwassen zijn blijven ze in zoet water.

 

Meer info