Tongschar - Melktong
Wetenschappelijk I Microstomus kitt
Engels I Flounder
Frans I Flet
Duits I Flunder/Butt
Spaans I Platija
Italiaans I Passera pianuzza
Uiterlijk

De tongschar of melktong (niet te verwarren met de scharretong/schartong!) onderscheidt zich van de verwante soorten, die tot de geslachten Pleuronectes, Limanda, Liopsetta of zelfs ook tot hetzelfde geslacht, Microstomus, behoren, door zijn bijna ellipsvormig lichaam en zijn zeer korte staartsteel. Overigens is het lijf vrij dik en vlezig; de kleine kop eindigt in een hele kleine bek met naar voren uitgerekte lippen. De tongschar ligt op zijn linkerzijde. De zijlijn vertoont een lichte welving boven de borstvin, het lijf is bedekt met schubben met een gladde rand. De linkerkant is gewoonlijk bruin tot roodbruin met grillige vlekken, die vaak donkerder van kleur zijn, maar ook wel eens lichter of groenig. De rechterzijde is wit. Evenals bij de overige schollen past de kleur van de tongschar zich aan bij de ondergrond waarop de vis rust. De veranderingen in kleur treden op onder invloed van het gezichtsvermogen, uit onderzoek is gebleken dat blinde vissen zich niet aan de omgeving kunnen aanpassen.

 

Lengte:30 - 40 cm, max. 65 cm
Gewicht:1 - 2 kg, max. 2½ kg.

Voorkomen

Op sommige plaatsen komt de tongschar in overvloed voor, gewoonlijk op een zanderige of met steentjes bezaaide bodem, op 30 - 200 meter diepte. De mannetjes worden op hun 3e of 4e geslachtsrijp, de vrouwtjes op hun 4e, 5e of 6e. De vissen kunnen maximaal 17 jaar oud worden.

Paaitijd

Het paaien gebeurt in de lente of in de zomer. Zolang de larven in het water drijven, zijn ze symmetrisch. Wanneer ze een lengte van circa 3 cm bereikt hebben, veranderen ze van vormen installeren ze zich op de bodem. Net als de andere schollen voedt de tongschar zich voornamelijk met wormen, week - en schaaldieren. Omdat hij maar een kleine bek heeft, valt hij geen grote prooidieren aan.

Meer info

Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in filets (4 per vis) verkocht. Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan je frituren, pocheren, stomen en bakken.