Hondshaai
Wetenschappelijk I Scyliorhinus canicula
Engels I Catshark
Frans I Chat marin
Duits I Kleingefleckter Katzenhai
Spaans I Pintada de Cantabria
Italiaans I Gattuccio
Uiterlijk

Hondshaai, in de volksmond ook bekend als zeepaling, heeft een glad, slank lichaam en wordt tot 80 centimeter lang en 3 kg zwaar. De kleine haai heeft neusgaten en een bek aan de onderzijde van zijn kop, de neusflappen zijn eenvoudig gevormd en lopen door tot de bek. Vijf paar kleine kieuwopeningen. De bovenzijde is lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. Wegens zijn vlekkenpatroon wordt deze haai ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd (zie zijn anderstalige namen), de échte kathaai wordt dan de grootgevlekte kathaai genoemd.

Voorkomen

Deze kleine haai leeft op de Atlantische kusten van Noorwegen tot Ivoorkust, in de Middellandse Zee en in de Noordzee, vooral op met wier begroeide zandbanken. Het is de meest algemene haaiensoort van Europa.

Paaitijd

De hondshaai is eierleggend, in tegenstelling tot de meeste grotere haaiensoorten. De eieren worden wel - zoals bij alle haaien - inwendig bevrucht. Dit is mogelijk omdat de buikvinnen gedeeltelijk tot klaspers zijn omgevormd. De paring vindt plaats in diep water maar de eieren worden in ondiep water gelegd. Het vrouwtje legt 18 à 20 eieren, elk ongeveer 6 centimeter lang, in zeewiervelden. Elk ei wordt met lange buigzame draden die zich op de hoeken bevinden bevestigd aan stenen of wier. Na ongeveer 9 à 11 maanden komen de eieren pas uit; de jongen zijn bij de geboorte 10 centimeter lang. De eikapsels spoelen regelmatig aan op het strand. Dit gebeurt het hele jaar door.

Meer info

Meestal is de hondshaai reeds schoongemaakt, het beste is de vis in moten te verwerken.

 

Vroeger werd hondshaai dikwijls als zeepaling aangeboden in de handel. Door de nieuwe wetgeving op visbenamingen moet elke vis volgens hun soortnaam genoemd worden en mogen ze officiëel niet meer verkocht worden als zeepaling.

 

Hondshaai heeft tamelijk slap visvlees – oppassen dus met bereidingstijden - maar smaakt uitzonderlijk lekker! Bereidingstoepassingen zijn enorm uitgebreid. Van ragouts en dikke wintersoepen over gerookte bereiding tot opgelegd in het zuur.

 

Voedingswaarde per 100 g :

Energie 671 kJ / 161 kcal
Eiwitten 15,1g
Vetten: 11,4g