Grijze Noordzeegarnaal
Wetenschappelijk I Crangon Crangon
Engels I
Frans I
Duits I
Spaans I
Italiaans I
Uiterlijk

De Noordzeegarnaal behoort tot de familie van de Crangonidae, oftewel de zandgarnalen. Ze hebben een doorschijnend lichaam, grijsbruin van kleur. De garnalen kunnen drie jaar oud worden.  

 

Deze kreeftachtigen zijn grijs van kleur en meten 5 tot 9 cm. De gemiddelde lengte van de garnaal is 4,5 cm en bedraagt maximaal 9 cm. Overdag graaft de garnaal zich in, alleen zijn ogen en antennes steken uit het zand. ’s Nachts krijgen ze een donkere schutkleur en gaan ze op zoek naar voedsel.

Voorkomen

Zeer ruim verspreid in de oostelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen en de Noordzee tot Portugal en Zuid-Spanje; zelfs in de Middellandse en de Zwarte Zee. Bij ons is de garnalenvangst voornamelijk een verhaal van kustvisserij.  

 

Van de Belgische vloot zijn ongeveer 30 vaartuigen toegerust om garnalen te vissen. 10 à 15 vaartuigen vissen gericht op garnalen. Zij leveren ongeveer 400 ton dagverse garnaal aan in de Vlaamse visveilingen.

Paaitijd

Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november. Dan zijn de garnalen op hun dikst.

Meer info

Garnalen worden direct op het schip gekookt in een grote ketel zeewater, waaraan een schep zout is toegevoegd. Elk schip heeft zijn eigen recept. Daar hangen zowel de roodbruine kleur, als de pittige smaak en knapperigheid van af. De Belgische (ongepelde) Noordzeegarnaal blinkt niet en kleeft niet. Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen.