Steenbolk
Wetenschappelijk I Trisopterus luscus
Engels I Whiting Pout
Frans I Tacaud
Duits I Franzosendorsch
Spaans I Faneca
Italiaans I Merluzzetto runo
Uiterlijk

De steenbolk is qua uiterlijk te vergelijken met een kabeljauw (zelfde familie), maar heeft als onderscheidend kenmerk een korter en hoger lichaam vanaf de zijkant gezien. De rug is koperbruin met een goudachtige lichtgevende schijn en de kleur verloopt naar lichter rossig bruin op de zijkanten. Verticaal over het hele lichaam bevinden zich donkerder strepen. Bij het begin van de borstvin zit een kleine, maar duidelijke zwarte vlek. Op de onderlip zit een baarddraad, die helpt met het navigeren op de rotsbodem op zoek naar prooidieren, zoals garnalen. De eerste rugvin is vrij klein, met 11-15 vinstralen (kabeljauw 14-16), de tweede rugvin heeft 20-28 vinstralen en de derde rugvin 15-22. De eerste aarsvin is vrij lang, 25-36 vinstralen (bij kabeljauw 19-23), de tweede heeft 17-22 vinstralen.

Voorkomen

De steenbolk is een schoolvis die als volwassen vis in groepen op een matige diepte zwemt in open water in de Noordzee. In zijn jeugd is de soort vooral te vinden in kleinere groepen of solitair in ondiepere wateren zoals in Nederland in de Zeeuwse wateren maar ook aan de monding van rivieren in Engeland. Trends in het voorkomen van de steenbolk worden sinds 1994 door de stichting ANEMOON met behulp van waarnemingen door sportduikers in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer bijgehouden.

Paaitijd

De paaitijd is van maart tot en met april. De eitjes worden afgezet in een schuimnest aan de oppervlakte van het water en daar bevrucht. Na gemiddeld 11 dagen komen de eitjes uit waarna de jonge vissen zeer snel groeien totdat ze geslachtsrijp zijn en naar dieper open water trekken. Een steenbolk kan een leeftijd van vier jaar bereiken.

Meer info

Steenbolk is een typische wintervis. Je kan hem vergelijken met wijting. Hij is wel iets robuuster van vorm. Het visvlees is eveneens te vergelijken met wijting of schelvis en is sterk gewaardeerd bij de kenners. Hoewel de gewone consument steenbolk nog wat moet leren kennen, heeft hij heel wat potentieel.

 

Voedingswaarde per 100 g :  Energie 355 kJ / 85 kcal - Eiwitten 17,0 g - Vetten: 0,8 g