Inktvis
Wetenschappelijk I Cephalopoda
Engels I Squid
Frans I Calmar
Duits I Tintenfisch
Spaans I Calamar
Italiaans I Calamaro
Uiterlijk

De inktvissen (Cephalopoda) vormen een klasse dieren behorend tot de stam der weekdieren (Mollusca). Cephalopoda is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk koppotigen. Deze naam is zo gekozen omdat de op armen gelijkende tentakels zich in een kring rond de mond van het dier bevinden. Inktvissen danken hun naam aan het feit dat ze in staat zijn inkt te spuiten om zo een tegenstander het zicht te ontnemen.

 

Ze bewegen zich voort door water in hun mantel te pompen dat ze er krachtig weer uitpersen, langs de sifon. Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen. Ook zouden ze af en toe aan kannibalisme doen.

Voorkomen

Inktvissen komen enkel in zout water voor en leven in alle wereldzeeën. Ze zijn in staat om van kleur te veranderen. De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.

Paaitijd

Alle inktvissen planten zich voort via eieren. De eitjes worden bevrucht door het sperma van de mannetjes (dat op verschillende manieren kan worden aangebracht bij het vrouwtje). De bevruchting kan plaatsvinden in de eierstok, in de eileiders en ook buiten het lichaam. Het aantal eieren dat een vrouwelijke inktvis kan voortbrengen varieert van ongeveer 30 tot 500.000. Sommige soorten zorgen voor hun eieren (zoals de gewone octopus, die meestal sterft door uitputting na het uitkomen van haar eieren), andere zorgen helemaal niet voor hun eieren. Pas uitgekomen inktvissen zijn echter altijd aangewezen op zichzelf en groeien op zonder hulp van hun ouders.

Meer info

De meeste inktvissen zijn zeer lekker om te eten. De bekendste zijn de pijlinktvissen, waarvan de Calamares à la Romana worden, en de gewone octopus (Octopus Vulgaris).

Wat is het verschil? 

Overkoepelend is de klasse inktvissen, waartoe beiden behoren. Deze klasse bestaat uit ruim 780 soorten (waarvan dus 115 octopussen).

Het geslacht octopus bestaat uit ruim 115 leden, te herkennen aan 8 armen ("octo")en 3 harten en een ronde balachtige lijf. Pijlinktvissen hebben 10 poten, en hun lijf heeft de vorm van een torpedo.

Calamari is gemaakt van pijlinktvis. Het woord komt van het Italiaans en maakt referentie naar de soort inktvis met 10 poten (pijlinktvis). Calamari gemaakt van octopus is dus geen echte calamari.