Tarbot
Wetenschappelijk I Psetta Maxima - Scophthalmus Maximus
Engels I Turbot
Frans I Turbot
Duits I Steinbutt
Spaans I Rodaballo
Italiaans I Rombo Gigante
Uiterlijk

De tarbot kan een lengte bereiken van 100 centimeter en een gewicht tot 25 kg. Hij kan maximaal 25 jaar oud worden. Het lichaam van de vis is schijfvormig en wordt relatief dikker naarmate de vis groter wordt. De tarbot is goed te onderscheiden van de griet door de goed voelbare onderhuidse botknobbeltjes. De vis heeft één rugvin en één aarsvin. De ogen zitten aan wat eerst de linkerzijde was, de bek is asymmetrisch, met tanden aan de 'blinde' kant. Aan de bovenzijde bevinden zich kaken die een soort adembuis vormen, waardoor zandvrij water kan worden aangezogen.

Voorkomen

De tarbot is een echte viseter. Hij verschalkt zijn prooien vanuit een hinderlaag. De vis is zeer goed gecamoufleerd doordat hij goed in staat is om zijn kleur aan te passen aan die van de plaatselijke zeebodem.

Deze vis komt voor in het noordoosten en oosten van de Atlantische Oceaan, in de Middellandse Zee en in het zuidwesten van de Grote Oceaan. De tarbot is een zout- en brakwatervis die voorkomt in gematigde wateren. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën met een rotsachtige bodem, op een diepte van 20 tot 70 meter. De tarbot houdt zich veel op langs de randen van diepe geulen.

Paaitijd

Een legsel bestaat meestal uit 10 tot 15 miljoen eieren.

Meer info

Seizoen  Tarbot wordt het hele jaar door aangevoerd, zij het nooit in grote hoeveelheden, wat meteen zijn hoge prijs verklaart.  In het najaar en in de winter is tarbot echter op z'n lekkerst.

Tarbot is een zeer gewaardeerde vissoort in onze restaurants. De zeer stevige structuur van het visvlees leent zich tot alle mogelijke bereidingen. Tarbot komt gebakken, gefrituurd of gestoomd volledig tot zijn recht. 

 

Voedingswaarde per 100 g :  Energie: 347 kJ / 83 kcal Eiwitten: 16,7g Vetten: 1,8g