Noordzeekrab
Wetenschappelijk I Cancer pagurus
Engels I
Frans I Tourteau
Duits I Krabbe
Spaans I Cangrejo
Italiaans I Granchio
Uiterlijk

Krabben zijn een groep van kreeftachtige dieren die behoren tot de orde tienpotigen (Decapoda). De wetenschappelijke naam Brachyura betekent letterlijk 'korte staart' en verwijst naar het onder het buikschild geklapte achterlijf, waardoor krabben in tegenstelling tot andere kreeftachtigen geen zichtbare staart hebben. Krabben worden ook wel kortstaartigen of kortstaartkreeften genoemd vanwege hun gereduceerde achterlijf. De onderzijde van een krab is eigenlijk zijn staart en dit is een belangrijk verschil met alle andere kreeftachtigen. Krabben worden verder gekenmerkt door een afgeplat lichaam dat breder is dan lang en omgeven wordt door een rugpantser, de ogen die duidelijk op steeltjes staan en het tot grijpscharen omgebouwde voorste paar poten. Andere opmerkelijke eigenschappen zijn de zijwaartse manier van voortbeweging en het vermogen zich snel in te graven.  

 

Noordzeekrab is gemiddeld 20 cm in doorsnede tot maximaal 30 cm. Hij weegt tussen de 500 g en 1 kg. Het pantser is bruinrood en de scharen zijn donker, symmetrisch en glad.

Voorkomen

De Noordzeekrab woont erg verspreid, en zeker niet alleen in de Noordzee, maar ook in de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Portugal. In de Noordzee en het Engels Kanaal zijn ze wel massaal te vinden.

 

De meeste krabbensoorten leven in zee en zijn te vinden van de diepzee tot in de getijdenzone. Een aantal soorten heeft de zee verlaten en heeft zich aangepast aan het leven in zoet water. Sommige soorten worden voornamelijk op het land aangetroffen, meestal in vochtige bossen. 

Paaitijd

De larven van krabben zijn microscopisch klein en leven als plankton op open zee, de volwassen krabben leven vrijwel altijd op de zeebodem.  

Het verschil tussen een vrouwtje en een mannetje zie je aan de buikzijde. Een krab heeft daar een soort lip. Bij de vrouwtjeskrab is die aanzienlijk groter dan bij de mannetjeskrab.

Meer info

Een levende krab mag je nooit direct in kokend water gooien. De krab schrikt dan en laat poten en scharen los. Wrijf vooraf zachtjes tussen de ogen van de krab. Op die manier wordt de krab in slaap gebracht. Leg ze daarna minstens een uur in de koelkast, eventueel omwikkeld met een vochtige keukenhanddoek. Krab is heerlijk om te koken, grillen of bakken.

 

De beste Noordzeekrab koop je van september tot december. Verse krab koop je levend. Voel of de krab zwaar aanvoelt.