Langoest/Langoust
Wetenschappelijk I Palinuridae
Engels I Spiny lobster
Frans I Langouste
Duits I
Spaans I Langosta
Italiaans I
Uiterlijk

Langoesten, ook wel bekend als langouste of rock kreeften, vallen in de familie Palinuridae en zijn familie van kreeftachtigen uit de klasse van de Malacostraca.

 

Het is opvallend dat de dieren geen scharen hebben aan hun looppoten. Wel zijn er scherpe stekels op de achterlijfssegmenten. Vanwege het ontbreken van scharen worden langoesten niet als kreeften gecategoriseerd, ondanks de overigens sterke gelijkenis. Langoesten kunnen 20 tot 40 cm groot worden. De kreeften kunnen van een lichtgrijze kleur tot diepbruin variëren, afhankelijk van de looptijd.

Voorkomen

De kreeften gaan door vier fasen van hun levenscyclus, met elke fase vindt plaats in een andere leefomgeving. Langoesten leven in de kustwateren en ondiepe wateren langs de Atlantische kust en in de Golf van Mexico.

Paaitijd

Om te paren zoeken de langoesten gebieden met een hoog onderdak en geschikte watercondities in de open oceaan. De langoesten vormen vaak grote groepen als ze bewegen, op zoek naar de ideale paringsvoorwaarden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, komen de mannelijke en vrouwelijke langoesten door middel van een korte verkering samen, waar kort daarna de paring plaatsvindt. Na een maand of twee verplaatst het vrouwtje zich naar de rand van het rif om haar eieren te leggen.

 

Uit deze eitjes komen larven, die op transparante spinnen lijken. Gedurende het volgende jaar vervellen de larven 11 keer terwijl ze drijven in de waterkolom langs het rif. Gedurende deze tijd eten de larven minuscule zeeorganismen zoals vislarven. Zodra ze volgroeit zijn, beginnen de kleine langoesten te zwemmen, op zoek naar een meer geschikte habitat met grotere prooien.

 

De groeiende diertjes bewegen meestal aan bedden langs de rotsachtige kustalgen. Soms liggen de bedden in de buurt van grote gebieden van zeegras en mangrove wortels. In dit stadium gaan de solitaire dieren samen met andere langoesten verzamelen. Deze dieren vervellen meerdere malen voor ze transformeren tot volwassenen.

Meer info

De langoest maakt gebruik van het rif als zijn jachtgebied. Dit dier voedert zich 's nachts en houdt zich overdag verborgen in de spleten in het rif. Deze riffen liggen in ondiep water tot 250 meter diep, hoewel de langoesten voorkeur hebben voor diepere wateren bij koud weer. De diertjes eten een verscheidenheid aan voedsel, met inbegrip van langzaam bewegende dieren zoals weekdieren, schaaldieren en buikpotigen. De langoesten zijn ook aaseters en eten zelfs stukjes vis die ze vinden op de oceaanbodem.