King Crab of Rode koningskrab
Wetenschappelijk I Paralithodes camtschaticus
Engels I King Crab
Frans I Crabe Royal
Duits I Königskrabbe
Spaans I Cangrejo Real
Italiaans I Granchio Reale
Uiterlijk

De rode kingkrab (Paralithodes camtschaticus) is een koudwaterschaaldier, oorspronkelijk afkomstig uit de Beringzee. Als een van de grootste krabachtigen kan een koningskrab een spanwijdte van bijna 2 meter behalen. De rode koningskrab is een van de populairste krabachtigen voor consumptie.

 

Koningskrab wordt zowel vers als bevroren geleverd, van rauw tot gekookte producten. De kleur van de rauwe rode king crab is crèmewit met een bruine kleur aan de bovenkant. Tijdens het kookproces verandert het bruin in een rode kleur, waaraan de rode koningskrab haar naam te danken heeft.

 

Het grote bovenstuk van de poten is het populairste deel van de koningskrab, ook wel merussectie genoemd. Koningskrab is te verkrijgen als hele krab, cluster van 3 poten, losse poten, gesplitste poten (splitlegs), merussecties, losse scharen en vleesblokken verkrijgbaar.

Voorkomen

De koningskrab is afkomstig uit de Beringzee, het noordelijke deel van de Grote Oceaan, rond het schiereiland Kamtsjatka en de nabijgelegen wateren van Alaska. In de jaren zestig introduceerden Russische onderzoekers de rode koningskrab vanuit de Zee van Ochotsk aan de Pacifische kust in de Barentszzee. De onderzoekers hadden de intentie om de visserij rond Moermansk meer waarde te geven. Sindsdien heeft de koningskrab zich zowel in oostelijke als westelijke richting verspreid en nog geen vijftien jaar na de introductie werd de rode koningskrab als bijvangst in de Noorse visserij aangetroffen. De Noorse vangst kwam pas rond 1994 voor onderzoeksdoelen op gang en werd ten slotte in 2002 commercieel goedgekeurd. Noorwegen beheerst de koningskrabvisserij samen met Rusland.


Rode koningskrabben zijn een soort koud water afkomstig uit de Stille Oceaan, hoewel ze ook opzettelijk zijn geïntroduceerd in de Barentszzee 200. In de Stille Oceaan worden ze gevonden van Alaska tot Brits-Columbia en van Rusland tot Japan. Ze zijn meestal te vinden in wateren van minder dan 650 meter diep.

 

De rode koningskrab behoort tot de groep van de Anomura, een zustergroep van de krabben. De koningskrab zelf wordt dus niet gezien als een krabsoort maar is dichter verwant aan de heremietkreeft.

Paaitijd

Rode koningskrabben reproduceren seksueel, met interne bevruchting. Paring vindt plaats in ondiep water. Afhankelijk van hun grootte kunnen vrouwtjes tussen de 50.000 en 500.000 eieren produceren. Tijdens de paring grijpen mannetjes het vrouwtje en bevruchten de eieren, die ze 11-12 maanden voor haar uitkomt op haar buikflap.

 

Zodra ze uitkomen, lijken de larven van de rode koningskrab op garnalen. Ze kunnen zwemmen, maar zijn grotendeels overgeleverd aan de invloed van getijden en stromingen.Ze ondergaan in 2-3 maanden verschillende vervellingen en veranderen vervolgens in een glaucothoe, die zich op de bodem van de oceaan nestelt en verandert in een krab die de rest van zijn leven op de bodem van de oceaan doorbrengt. Terwijl ze groeien, ruïneren rode koningskrabben, wat betekent dat ze hun oude schaal verliezen en een nieuwe vormen. Tijdens het eerste jaar zal een rode koningskrab tot vijf keer vervellen. Deze krabben zijn op ongeveer 7-jarige leeftijd geslachtsrijp. Deze krabben leven naar schatting 20-30 jaar.

Meer info

Rode koningskrabben voeden zich met een verscheidenheid aan organismen, waaronder algen, wormen, bivalven (bijvoorbeeld mosselen en mosselen), zeepokken, vissen, stekelhuidigen (zeesterren, broze sterren, zanddollars) en zelfs andere krabben.