Koolvis
Wetenschappelijk I Pollachus virens
Engels I Saithe
Frans I Lieu noir
Duits I Seelachs Köhler
Spaans I Palero
Italiaans I Merluzzo nero
Uiterlijk

De baarddraad aan de kin is klein, maar goed zichtbaar en de staartvin is ingesneden.De rug en de bovenkant van de kop zijn donker olijfgroen, soms bruin tot zwart, de flanken zijn grijsgeel, de buik is zilverwit.  Koolvis kan zeer oud worden: tot 30 jaar met een maximale lengte van 1,3 meter. Zijn gemiddelde lengte in de aanvoer is begrepen tussen 60-90cm. Koolvis behoort tot de kabeljauwachtigen, meet gemiddeld zo'n 50 tot 60 cm en weegt 7 tot 8 kg. Hij kan een lengte van 1,2 meter bereiken. Het visvlees is iets zachter, droger en donkerder dan dat van kabeljauw. Toch leent het zich tot alle mogelijke bereidingen. Er is witte en zwarte koolvis. Beide soorten worden industrieel verwerkt tot o.a. vissticks. 

 

Voorkomen

De koolvis leeft in scholen, ofwel dicht bij de bodem ofwel middenin het water boven het continentale plat. De vissen ondernemen regelmatig lange tochten, in de zomer naar het noorden om voedsel te zoeken en in de herfst weer naar het zuiden.

Paaitijd

De koolvis is een grote vis, die in het hele verspreidings gebied paait, tot IJsland en de Lofoten aan toe. Het kuitschieten gebeurt in januari/februari tot mei/juni, op 100 - 200 meter diepte, boven een kleiachtige bodem, in water met een temperatuur van 6 -10º C. en een zoutgehalte van 35%.Deze schelvisachtige is zeer vruchtbaar. De ontwikkeling van het embryo duurt 10 - 15 dagen en bij het uitkomen van de eitjes zijn de larven 3 - 4 mm lang. De zeestromingen voeren hen ver van de paaigronden. Aan het einde van de herfst zijn de pootvissen al 15 - 20 mm lang. Op zijn 6e jaar bereikt de vis een lengte van 60 - 70 cm, op zijn 10e jaar is hij 70 - 80 cm lang. Op zijn 5e of 6e wordt hij geslachtsrijp.

 

Meer info

Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Koolvis is een magere vissoort die rijk is aan eiwitten, vitaminen en mineralen.