Visweetjes
Leuke tips en weetjes die altijd van pas kunnen komen!
Wat is verse vis?

Dit is natuurlijk één van onze pijlers: altijd de meest verse vis in onze togen krijgen! Bij STELOY zult u dan ook nooit oude of ontdooide producten als vers voorgeschoteld krijgen: wat vers is, is vers, en wat bevroren is, liegt in de vriezer. Als onze vissen en bereidingen kunt u dan ook met een gerust hart zelf nog invriezen.

 

Maar wat is nu juist de definitie van verse vis?  In tegenstelling tot vroeger, zijn de Belgische, Nederlandse en Noord-Franse vissers niet langer dan 3 à 4 dagen onderweg met de door hen gevangen vis en brengen hem zo snel mogelijk in de havens binnen. Daar wordt de vis gekeurd,  gesorteerd en van een label voorzien voor de verkoop. De verkoop verloopt, door de mogelijkheid van digitale aankoop over gans Europa, zeer snel en zonder tussenkomst van extra personen. Onmiddellijk na de aankoop wordt de vis voor internationaal transport klaargezet en vervoerd naar grote verdeelcentra.

 

De daaropvolgende ochtend  wordt deze vis dan opnieuw verdeeld onder de kleinere handelaars, waaronder STELOY, en diezelfde avond ligt hij misschien al op uw bord!

 

Alleen op zaterdag en zondag zijn er geen vertrektijden en zodoende is er dus geen verse aankomst op zondag en maandag, wat dan ook de sluitingsdagen van de meeste vishandels verklaart.

 

Verse vis herkennen

Het is van belang een vis van goede kwaliteit te herkennen.

 

Voor een hele vis:

  • De huid moet glanzend zijn en strak staan; de huid van een minder verse vis is dof en rimpelig.
  • Als op het vel een natuurlijk, eiwitrijk slijmlaagje aanwezig is, moet het doorschijnend en glanzend zijn. Het droogt mettertijd uit en wordt dof; 
    de stollende eiwitten worden melkwit en de kleur verandert van romig tot geel of bruin. Bij het schoonmaken van de vis wordt het slijm er meestal afgespoeld.
  • De ogen moeten helder, zwart en bol zijn. Het doorschijnende opppervalk wordt na verloop van tijd ondoorzichtig en grijs, en de bol wordt steeds platter.
  • De buik van een intacte vis mag niet gezowllen, zacht of gescheurd zijn. 
    Bij een schoongemaakte vis moeten alle ingewanden verwijderd zijn.

 

Voor moten of filets:

  • Moten en filets moeten een volle indruk maken en glanzen. De oppervlakken drogen na verloop van tijd uit en de eiwitten stollen tot een dun laagje. Er mogen geen bruine randen zijn, want die wijzen op uitdroging, oxidatie van oliën en ongewenste smaken.
  • Een vis moet voorgesneden of niet naar frisse zeelucht of fijngewreven bladeren ruiken en hoogstens heel licht naar vis. Een sterke vislucht komt voor uit een langdurige bacteriële activiteit.

 

Meer info over elke vis die in onze contreien gegetn wordt, vind je hier.

Laatst bekeken recepten