Visweetjes
Leuke tips en weetjes die altijd van pas kunnen komen!
Kreeft koken

Niets beter dan een lekker verse kreeft! Je kan deze bij STELOY gekookt en gesneden bestellen, maar waarom het niet zelf proberen?

 

1. Zet een pot op het vuur met ruim voldoende water; je kreeft(en) moet(en) volledig onder staan, en breng aan de kook.

 

2. Voeg de gewenste kruiding toe; zelfs als je de kreeft naturel wil houden is het aangeraden (zee)zout toe te voegen; niet om de kreeft zout te maken, maar om te vermijden dat de smaak in het water verdwijnt.

 

3. Als het water hevig kookt, de kreeft met de kop eerst in het water steken, zo is hij quasi meteen dood. Best is om eerst de elastieken rond de scharen te verwijderen, anders blijf je dit zien (andere kleur) na het koken. Voor je veieligheid kan je natuurlijk kiezen dit niet te doen. OPGEPAST: Sommige kreeften kunnen hevig met hun staart flapperen als je ze optilt, let dus op voor spatten.

 

4. Zet een timer: reken voor een kreeft van 500 gram 8 minuten, per 100 gram extra ook een minuut langer (dus een kreeft van 800 gram = 500 gram + 300 gram = 8 minuten + 3 minuten = 11 minuten).

 

5. Als de tijd afloopt zet je het vuur uit. Laat de kreeft bij voorkeur nog een half uurtje in de bouillon trekken, zo krijgt hij veel smaak en wordt het vlees mooi stevig. 

 

6. Dan kan je de kreeft snijden; als hij nog heel warm is leg je hem best eerst even in de koelkast.

 

Hoe kreeft snijden? Dat lees je hier!

 

Is de kreeft nog zwart vanbinnen? Dan is hij simpelweg niet lang genoeg gekookt! Dit zal je enkel aantreffen bij vrouwtjesdieren; het is namelijk de "coraille" die nog niet rood geworden is, maar de natuurlijke zwarte kleur (deels) heeft behouden. Denk dus zeker niet dat je kreeft slecht is! Best is om dan de kreeft verder te garen in de oven of op de grill; of het vlees uit de schaal te halen en dan op te bakken.   

Laatst bekeken recepten