Nieuws
Blijf op de hoogte van evenementen en activiteiten
RODE POON - vis van het jaar 2017

Bij VLAM zijn ze dol op rode poon. In 2016 werd hij in februari reeds tot Vis van de Maand gekozen, maar dit jaar krijgt hij zelfs de titel van Vis van het jaar! 

 

Rode poon kennen we ook als knorhaan of rouget (niet te verwarren met rouget barbet!), en kan op zowat alle manier bereid worden.

Vraag je gratis receptenboekje in de winkel of vind meer info op de site van VLAM.

 

Rode poon heeft een heel typische vorm: een dikke en ‘gepantserde’ kop, en waaiervormige borstvinnen waarmee hij over de zeebodem lijkt te lopen. Door het trillen van zijn zwemblaas brengt hij een knorrend geluid voort, daarom wordt hij ook knorhaan genoemd. Rode poon is ideaal om op vel te bakken, maar eigenlijk zijn alle bereidingstechnieken geschikt. Het seizoen van rode poon loopt van oktober tot en met april, dan is hij op zijn best.

 

Dit visje kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue.

 

Coverfoto: Visaktua °28 - februari 2017