Asperges op Vlaamse wijze met grijze garnalen


Type I Hoofdgerecht
Duur I 20-30 min
Vissoort I Grijze Noordzeegarnaal
Ingrediënten voor 4 personen
Bestel bij STELOY
I
Asperges - 24 stuks
I
Gezouten boter / Hoeveboter - 200 gr
Bestel bij STELOY
I
Gesnipperde peterselie -
Bestel bij STELOY
I
Eieren - 6
I
Nootmuskaat - naar smaak
I
Peper & zout - naar smaak
Bestel bij STELOY
I
Grijze garnalen handgepeld - groot - 160 gr
Bereiding
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Snij ook de onderkant van de asperges af. (Tip: hou de schillen bij om aspergesoep te maken! Maak de soep direct, of vries ze in tot je voldoende schillen hebt).


Stoom of kook de asperges. Stomen vraagt ongeveer 15 min.
Om asperges te koken vul je een kookpot met koud water met een snuifje zout. Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens het vuur af.
Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges.
Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende zacht. Schep de asperges uit het water en laat uitlekken op een propere keukendoek (het kookwater kun je dan meteen gebruiken om de aspergeschillen in af te koken; in dit water zitten al smaak- en voedingsstoffen).


Klaar de boter door deze rustig te laten smelten op een zacht vuur.
Zodra de boter gesmolten is, zullen de witte melkresten bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een eetlepel, of laat deze bezinken en giet de geklaarde boter over in een ander potje.
Hou de geklaarde boter warm op een zeer zacht vuur.


Kook de eieren hard door ze in koud water te leggen, en dit water aan de kook te brengen. Als het water kookt, de eieren 6 min laten koken, daarna schrikken onder koud water. Laat ze afkoelen alvorens te pellen.
Plet ze met een pureestamper tot mimosa. Maak er geen puree van, maar zorg ervoor dat je fijne stukjes ei overhoudt.

Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.
Rasp wat nootmuskaat over het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen.

Serveer per persoon 6 à 8 warme asperges op een groot (langwerpig) bord.
Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie en werk af met de grijze garnalen.

Ook lekker is dit recept met een grote snede gerookte zalm, deze kun je mooi rond de asperges wikkelen.
Dit recept kan eveneens als voorgerecht (neem dan maar 3 asperges per persoon).

Ook lekker
I Paasbrood met gerookte zalm
Bak het focacciabrood een kleine 10 min. in een voorverwarmde oven op 180°. ...
I Tonijntartaar met zeewiersalade
De tonijnfilet met een scherp koksmes fijnhakken vlak voor je afwerkt, want tartaar verkleurt snel. ...
I Vistajine met safraan en gember
Olijfolie in de tajine verhitten en daarin de ajuin en de wortelen aanstoven. ...
I Oosterse mosselen in de wok
In wokolie de gember, knoflook en pijpajuin aanstoven. ...