Nieuws
Blijf op de hoogte van evenementen en activiteiten
Hondshaai verkozen tot vis van 2015

Elk jaar kiest VLAM in samenwerking met de Vlaamse visserijsector een Vis van het Jaar. Dit jaar is gekozen voor hondshaai. In 2000 was hondshaai al eens Vis van het Jaar.
De jaarlijkse verkiezing verruimt de blik van de Belg op gebied van vis. De bekroonde vis krijgt een stevige duw in de rug en doorgaans zien we de consumptie ervan stijgen. En hondshaai heeft daar alle potentieel voor, zowel op culinair vlak als op gebied van aanvoer, en kan makkelijk inspelen op een stijgende vraag.

 

Biologie


Hondshaai is een kleine haaiensoort, langgerekt en slank van vorm, zelden langer dan 60 cm. Hij heeft een lichtbruine grondkleur en is bedekt donkere vlekjes.
Hondshaaien planten zich gedurende het ganse jaar voort en kennen geen paaiseizoen.

 

Aanvoer, vangstgebieden en seizoen

 

Wat aanvoer betreft bekleedt hondshaai de negende plaats in de visveilingen. Hij moet garnaal, sint-jacobsschelpen en rode poon net laten voorgaan. De belangrijkste doelsoorten van de Vlaamse vissers blijven pladijs, tong, kabeljauw, rog en tongschar. Maandelijks wordt een 40 à 50 ton hondshaai aangevoerd, in totaal een 500 ton per jaar met aanvoerpieken in het voor- en najaar.
Hondshaai is de talrijkste haaiensoort in de Europese kustwateren. Er geldt geen vangstbeperking voor. Onze vissers verschalken hondshaai vooral in de Noordzee en de Keltische regio, elk goed voor een 47-48 % van de totale vangst. Een 4-5 % wordt in de Golf van Biskaje opgevist.

 

De aantallen hondshaai in alle door Belgen beviste bestanden nemen toe in de loop der jaren volgens het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Het ILVO concludeert dan ook dat de hondshaai wat ‘stock status’ betreft duurzaam wordt bevist. Bovendien hebben de Vlaamse vissers de laatste jaren sterk geïnvesteerd in meer duurzame visserijtechnieken.

 

Consumptiecijfers

 

Uit verbruiksgegevens verzameld bij een representatieve steekproef van 5.000 Belgische gezinnen in opdracht van VLAM blijkt dat slechts 2% van de Belgen wel eens hondshaai koopt. In Vlaanderen koopt vrijwel 3 % van de gezinnen hondshaai. De laatste jaren zien we een gestage stijging in het verbruik, van 145 ton in 2008 naar 177 ton in 2014. De liefhebbers van hondshaai zijn veeleer visliefhebbers die regelmatig vis op de menu plaatsen.
Over het gebruik van hondshaai in de horeca zijn er geen cijfers beschikbaar, maar uit de onderzoeksresultaten van NortSeaChefs blijkt dat hondshaai heel wat potentieel heeft om op de kaart te zetten. Het is een smaakvolle vissoort die zeker een plaats verdient in onze restaurants.

 

In de keuken

 

Hondshaai is een kraakbeenvis en bevat geen graten. Hij wordt vrijwel altijd gevild aangeboden in de handel. Schoongemaakt, gestroopt en in moten versneden lijkt hij zeer sterk op paling. Vroeger werd hij bijgevolg wel eens als ‘zeepaling’ verkocht. In tegenstelling tot paling is hondshaai een magere vissoort met gemiddeld 0,7 gr vet per 100 gr visvlees. Paling kan tot meer dan 20 gr vet bevatten. Wel zijn alle palinggerechten ook toepasbaar op hondshaai: van stoofpotjes in het groen en dikke wintersoepen tot opgelegd in het zuur en gewoon gebakken. 

 

In de kijker

 

Tijdens het jaar van zijn verkiezing promoten VLAM de Vis van het Jaar op verschillende manieren. In samenwerking met NorthSeaChef Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge is een receptenfolder samengesteld, die gratis verdeeld wordt bij STELOY. 


Ook wordt een nationale wedstrijd voor de horeca georganiseerd naar aanleiding van de verkiezing van de Vis van het Jaar. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het Jaar-recept op zijn kaart heeft staan en de finale van de wedstrijd wint op 23 november op Horeca Expo Gent wordt ‘Viskok van het Jaar 2016’.