Vlaswijting
Wetenschappelijk I Pollachius Pollachius
Engels I Pollack
Frans I
Duits I
Spaans I
Italiaans I
Uiterlijk

De Vlaswijting of witte koolvis heeft een snel groeiproces dat uitzonderlijk eindigt bij een lengte van 1,3 meter (30 jaar oud), maar meestal zijn de aangevoerde stuks begrepen tussen 60 en 80cm. Vlaswijting is bij ons ook bekend als  pollak of witte koolvis.   

e vis is bruingroen van boven, de flanken zijn meer gelig, en de buik is wit. Er zijn drie rugvinnen met resp. 11-14, 15-21 en 15-20 vinstralen. De aarsvinnen hebben 23-24 en 16-21 vinstralen.

 

Alaska pollak (Theragra chalcogramma) is een andere vissoort, waarvan het visvlees als basis dient voor de bereiding van surimiproducten en diepvriesvisbereidingen zoals fishsticks.

Ook heb je de gewone of zwarte koolvis (Pollachius virens).

Voorkomen

Zeer wijd verspreid : van IJsland tot aan de Golf van Gascogne. De huidige internationale vangsten bereiken de 11.000 ton. De Vlaamse vissers voeren er per jaar zo een kleine 150 ton van aan.

 

Paaitijd
Meer info

Vergeleken met kabeljauw is het visvlees grijswit van kleur en iets vaster van structuur. Pollak is een smakelijke vis en wordt vooral in filets verkocht.  Door de vaste structuur kan vlaswijting in elke bereiding kabeljauw vervangen, al heeft hij misschien wel wat extra kruiding nodig. 

 

Het is een eenvoudige, gezonde vissoort, die graatloos kan geserveerd worden, wat door kinderen zeer gewaardeerd wordt. Pollak wordt het ganse jaar aangevoerd en kent een piekaanvoer tijdens de wintermaanden. Dan is hij ook op zijn best.