Heilbot - Atlantische
Wetenschappelijk I Hippoglossus hippoglossus
Engels I Halibut
Frans I Fl├ętan
Duits I
Spaans I
Italiaans I
Uiterlijk

Het lichaam van de heilbot is afgeplat en gewapend met grote kaken, waarvan de achterste rand verder reikt dan het midden van het oog. De onderkaak steekt naar voren, zowel de boven - als de ondertanden zijn zeerkrachtig. De zijlijn vertoont boven de borstvin een welving.  Aan de oog zijde is de heilbot groenbruin, soms donkerbruin tot zwart, de blinde zijde is vuilwit. De heilbot groeit vrij snel, mannetjes van tien jaar zijn 1 meter lang en 16 kg zwaar, vrouwtjes van dezelfde leeftijd zijn 1,3 meter lang en 30 kg zwaar.

 

Lengte: max. 470 cm (mannetje), 200 - 230 cm (vrouwtje). De exemplaren die je in de winkel vindt zijn meestal 100 - 150 cm en zo'n 8 kg zwaar
Gewicht: max. 350 kg.

 

Voorkomen

Tot hun tweede of vierde blijven de jonge vissen dichtbij de kust. Hoe groter ze worden, des te meer verwijderen ze zich van de kust en ten slotte installeren ze zich op grote diepte (100 - 1500 meter).
Na het paaien ondernemen de vissen een tocht naar het noorden, om voedsel te zoeken. Tegenwoordig worden de vrouwtjes max. 30 jaar oud. De jonge vissen eten grote schaaldieren (krab, garnalen) en vissen van meer dan 35 cm lengte eten uitsluitend vis. De heilbot leeft boven een zanderige of stenige bodem, maar is beslist niet aan de ondergrond 'gebonden': het is een actieve roofvis, die niet alleen de bodem, maar ook het water als zijn jachtterrein ziet. 

 

De heilbot, en dan vooral de Groenlandse, is voor sommige landen van groot economisch belang. Atlantsiche heilbot wordt echter niet actief bevist; hij is veelal bijvangst van roodbaars of kabeljauw. Daarom is hij redelijk zeldzaam en dus ook vrij prijzig. 

Paaitijd

De heilbot paait aan het einde van de winter en in het begin van de lente, op 300 - 700 meterdiepte, in water van 5 - 7 º C. De eitjes zijn 3,5 - 4,5 mm in doorsnee. Mannetjes worden op hun 7e of 8e jaar geslachtsrijp, vrouwtjes op hun 10e of 11e jaar. De ontwikkeling van het embryo duurt 2 - 3 weken. De larven drijven in het water en gaan naar de bodem, wanneer ze circa 4 cm lang zijn. Daar voltrekt zich de metamorfose, in samenhang met de veranderde levenswijze. Bij de heilbot is de linkerzijde blind.

Meer info

Heilbot is een matig vette vis, wat betekent dat hij een hoeveelheid gezonde vetten bevat die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Hij bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.

 

Verwar de Atlantische heilbot niet met de Groenlandse (Reinhardtius Hippoglossoides, die 80% van de verkochte heilbot uitmaakt), die slapper is van vlees en flauwer van smaak.