Visweetjes
Leuke tips en weetjes die altijd van pas kunnen komen!
Hoe snijd je een kreeft?

Bij STELOY worden elke dag verse kreeften gekookt. Wij kunnen deze voor u netjes versnijden en de poten kraken, maar wie dit zelf kan, kan dit natuurlijk bewaren tot vlak voor het serveren, zo blijft uw kreeftje nóg verser. Ook wie bijvoorbeeld een kreeft een dag op voorhand komt afhalen, kan dit zelf doen om uitdroging te voorkomen.

 

Hoe ga je dan best te werk?

 

1. Neem een stevig koksmes, en snijdt de voorpoten af, vlak tegen het lichaam. Gewoon kracht zetten volstaat.

 

2. Leg de kreeft gestrekt (staart ontvouwen van onder het lichaam) om een stevige ondergrond, zoals een broodplank, met de staart in de richting van de hand waar je mee snijdt. 

 

3. Zet de punt van het mes in het 'kruisje' op de kop van de kreeft. Haal het mes over naar de staart toe, zodat je met één beweging het ganse lichaam en de staart doorsnijdt. Verzet daarna het mes en doe hetzelfde in de andere richting.

 

4. Verwijder uit beide helften het darmkanaal (lichtbruine draad die door het ganse lichaam loopt) en het maagje (klein doorzichtig zakje), dit smaakt bitter. 

 

5. Breek de scharen voorzichtig met een kreeftentang (of een notenkraker) in het midden van de bolle bovenkant. Dit kan ook door met het mes te hakken, maar is gevaarlijker.

 

Je kreeft is nu klaar om geserveerd te worden!

 

Als je hem wil opwarmen in de oven, kan je deze in een schaal of op gekreukelde alimuniumfolie (zodat hij niet omvalt) schikken.

 

STELOY-tip: Vraagt een recept om de kreeft levend door te snijden? Kook de kreeft dan 5 minuten. Zo is de kreeft dood, maar nog halfrauw vanbinnen. Dan kan je ze in twee snijden en bakken. Op  deze manier kan je kreeft ook barbecueën. 

Een kreeft levend in twee snijden kan, op de manier zoals hierboven beschreven (hoewel je dan misschien liever niet met de poten begint), maar een levende kreeft is eerder 'blubberig' vanbinnen, en kan dus 'leeglopen'.

Laatst bekeken recepten