Wij zijn OPEN t.e.m. 27 april, daarna gesloten t.e.m. 20 mei !
  • Een zee aan ervaring, enthousiasme en kennis
  • Versheid en kwaliteit hoog in het vaandel
  • Uitstekende service
header-fish-with-leaf-2 header-dubble-leaf
€ 2.449,00 / kilo

Truffel vers - zwart

DAGPRIJS - gewicht bij benadering

Op bestelling: 3-5 werkdagen

€ 

gram

Minimum verkoop gewicht 30 gram

  • Een zee aan ervaring, enthousiasme en kennis
  • Versheid en kwaliteit hoog in het vaandel
  • Uitstekende service
De bekendste truffels zijn te onderscheiden in twee kleuren: zwart en wit. De meest voorkomende truffel is de zwarte. Deze is zwart vanbuiten en licht dooraderd. 

Daarna maakt men het onderscheid tussen de zomer-, herfst- en wintertruffel. Deze laatste mag gezocht worden van 15 november tot 15 maart. In december en januari zijn ze op hun best. Ook de binnenkant van de wintertruffel is donker.

De jacht op de zomertruffel loopt van 1 mei tot 1 september. De kwaliteit is uitstekend, maar de smaak is wat zachter dan de wintertruffel. Langs binnen is hij lichter van kleur dan zijn winters broertje.

De zwarte herfsttruffel oogst men van oktober tot maart, deze is al veel sterker dan de zomertruffel.

Ook de witte  herfsttruffel bestaat, dit is eigenlijk de beruchte witte truffel. Deze mag gevonden worden tussen 15 oktober en 1 januari. Door zijn exclusiviteit is hij veel moeilijker te vinden dan de zwart truffels en dus (helaas) ook veel duurder.

Zin om aan de slag te gaan met verse truffel? Ga er voorzicht mee om! Met een truffelschaaf kan je flinterdunne plakjes afsnijden. Verwerk de truffel in sauzen, pasta, risotto of schaaf ze over gerechten. 
Nog wat over nadat je je gerechten hebt afgewerkt? Hak de rest klein en laat trekken in extra vierge olijfolie. Zo maak je je eigen truffelolie! 

Bewaar truffels in een bakje op een koele donkere plek, liefst in de ijskast. Leg hem op een stukje keukenrol, dit neemt vocht op. Ververs dit elke dag. De truffel kan tot maximaal twee weken worden bewaard.
Wanneer er na enkele dagen op de truffel een wit laagje komt, dan kan de truffel niet lang meer bewaard worden; snel consumeren is dan aan te raden. Dit witte laagje is geen schimmel en kan zo weggewassen worden met koud water.
Invriezen is ook mogelijk. Schaaf de truffel alvorens hem in te vriezen; eenmaal ontdooid heeft deze niet meer zijn oorspronkelijke stevigheid. Door invriezen boet de truffel wel in aan smaak.